V tomto článku pokračujeme s novinkami ktoré boli predstavené na konferencii AzureCon.

Virtuálne servery série N

Azure VMS dostávajú ďalšiu sériu a to s písmenkom N. Ak v budúcnosti vytvoríte server tejto inštancie, dostane sa vám dedikovaného výkonu grafickej karty NVidia z rady Tesla. Ak budete potrebovať grafický výkon pre celý rad riešení, ako je rýchle konvertovanie, renderovanie, vlastné Machine Learning a mnoho ďalšieho, séria N vám bude k dispozícii.

Ďalej je vám k dispozícii séria GS ktorá už existujúcej sérii G pridáva možnosť využitia Premium Storage založeného na SSD. Toto oznámenie prišlo ešte pred AzureCon.

Azure Container Service

Pri prvých zmienkach o novom Windows Server 2016 možno niekoho prekvapila spolupráca s Docker a možnosti kontajnerov v Microsoft svete. Táto spolupráca sa zďaleka netýka len Windows Servera a teraz prichádza aj ako služba do Microsoft Azure. Celé riešenie pobeží na Apache Mesos a umožní tak jednoduché rozšírenia existujúcich Mesos klastrov do Azure. Hlavnou výhodou riešenia je možné začlenenie do Role Based Acces Managementu s Azure Active Directory, rýchle škálovanie a možnosť integrácie existujúcich API. Ak si budete chcieť vyskúšať Windows Server alebo Linux v kontajneroch, s Container Service budete mať možnosť.Preview bude k dispozícii koncom roka.

Azure IoT Hub & IoT Suite

Už na prvom predstavení Windows 10 Microsoft uviedol, že do roku 2020 očakáva 75 miliárd zariadení pripojených k internetu. Bude to tzv. Internet of Things a princípom bude, že viac a viac zariadení bude schopné chrliť do sveta plno informácií. Tieto informácie musia byť niekde zachytené, uložené a hlavne spracované a presne k tomu slúži IoT hub a IoT Suite. Priamo na konferencii bol demonštrovaný prípad výrobcov výťahov ktorého výrobky sú osadené senzormi ktoré hlásia úroveň opotrebenia jednotlivých dielov. Podobných scenárov bude pribúdať a nikoho neprekvapí, že už dnes je plno týchto zariadení medzi nami. Stačí si len vybaviť čo všetko sú schopné reportovať auta, fitnes náramky atď.

Azure Security Center

To najlepšie nakoniec. Obava z bezpečnosti je primárne obavou zo všetkých cloudových riešení. Security Center prináša bezpečnostný dohľad nad vašimi Azure riešeniami. Už od začiatku je v Azure firewall, ochrana proti DDOS a ďalšie bezpečnostné mechanizmy. Fungujú ale pomerne neviditeľne a Microsoft ich spravuje za vás. Security Center umožní grafický prehľad hrozieb, útokov a obranu proti nim v podobe odporúčaných riešení.



Už skôr Microsoft predstavil reporty a ochranu založenú na Machine Learningu pre Azure Active Directory. Podobný reporting je teraz k dispozícii aj pre Security Center. Na dostupnosť si opäť budeme musieť chvíľu počkať.