Začiatkom novembra spoločnosti Microsoft a Red Hat uzavreli zmluvu o spolupráci ktorá ich zákazníkom umožní naplno využívať prednosti softvéru oboch partnerov. Riešenie Red Hat vďaka tomu bude čoskoro dostupné s oficiálnou podporou svojho majiteľa v rámci cloudovej platformy Microsoft Azure.

Microsoft tak pokračuje v rozvoji spolupráce s najrôznejšími dodávateľmi, konkrétne s organizáciami pohybujúcimi sa v oblasti Linuxu. Okrem riešenia Red Hat sú v Azure tiež linuxové distribúcie ako SUSE, Ubuntu, CentOS, Oracle Linux, SUSE Linux Enterprise alebo openSUSE od organizácií Canonical, CoreOS, OpenLogic, Oracle a SUSE. So všetkými uvedenými dodávateľmi má Microsoft uzatvorené dohody o ich aktívnej podpore vlastného systému. Prakticky ide o všetky najrozšírenejšie komerčné distribúcie. Okrem nich ale môžu záujemcovia využiť aj spolupráca so stovkami tzv. komunitných distribúcií Linuxu a Open source riešení, ako sú napríklad populárne FreeBSD alebo Debian Linux.

Spolupráca uľahčuje nasadenie cloudu

Prednosti cloudových riešení sú neodškriepiteľné a čím ďalej viac organizácií si uvedomuje, že im cloud dáva príležitosť využívať služby efektívnejšie a pohodlnejšie. Súčasne sa ale nechcú vzdať doterajších stále využívaných riešení. V takom prípade môžu využiť hybridný cloud a prepojiť vlastnú infraštruktúru s cloudovými službami tak, že užívateľ ani nespozná, kedy ktorú časť systému využíva.

Microsoft podporuje celý rad ďalších open source technológií, napríklad vývojárske nástroje Chef, Puppet, SaltStack, Github a ďalšie. Medzi podporovanými sú tiež Enterprise riešenia firiem ako SAP, Oracle, Cloudera Enterprise, IBM, Datastax apod. Samozrejmosťou je tiež plná podpora pre Javu.