Microsoft oznámil rad noviniek ohľadom pripravovanej novej verzie databázového SQL Servera 2016. Väčšina z nich bola oznámená v rámci konferencie Data Driven ktorá sa uskutočnila v New Yorku a na ktorej Microsoft bližšie predstavil na čo sa neskôr v priebehu tohto roka môžu zákazníci s príchodom nového SQL Servera tešiť.

SQL Server 2016 predstavuje prelomovú verziu tohto databázového servera ktorá prinesie celý rad noviniek a možností:

  • Ojedinelé riešenie zaisťujúce maximálnu bezpečnosť pre dáta, ktoré sú vždy šifrované, či už sa jedná o uložené dáta, dáta pri prenose alebo v pamäti.
  • Spracovanie transakčných aj analytických úloh v pamäti prinášajúci nárast výkonu 30 -100krát.
  • Extrémny výkon pri prevádzkovaní dátového skladu podložený výkonnostnom porovnaním - # 1, # 2 a # 3 TPC-H 10 terabyte benchmarks for non-clusterovaný performance.
  • Business Intelligence riešenia pre každého zamestnanca na akomkoľvek zariadení - vrátane mobilného BI pre iOS, Android a Windows Phone zariadenia.
  • Unikátne prepojenie s cloudovými službami umožňujúce zákazníkom jednoduché nasadenie hybridných architektúr s cieľom znížiť náklady či zvýšiť škálovateľnosť.
  • Pokročilá analytika s podporou R jazyka a prostredie umožňujúce zákazníkom vykonávať predikcie v reálnom čase ako nad operačnými, tak analytickými dátami.

 

SQL Server pre Linux

Popri kľúčových novinkách v SQL Server 2016 oznámil Microsoft tiež svoje plány týkajúce sa uvedenia SQL Servera pre Linux. To umožní SQL Serveru poskytovať konzistentnú dátovú platformu nielen na platforme Windows, ale aj pre Linux, rovnako tak ako pre on-premise riešenia a cloudové riešenia. Základné funkcie relačnej databázy sú v súčasnej chvíli k dispozícii vo forme preview s všeobecnou dostupnosťou sa potom počíta v polovici roka 2017.

V závere Data Driven konferencie bol navyše oznámený nový program ktorý má za cieľ pomôcť zákazníkom zväzujúcich prechod na SQL Server 2016 z iných platforiem a znížiť súvisiace náklady. Jedná sa o migračný program ponúkajúci migračné nástroje, školenia pre databázových administrátorov a tiež bezplatné SQL Server licencie pri splnení definovaných podmienok.

Viac informácií o: